Friday, December 3, 2010

Jumaat yg penuh rahmat

Dlm Al-Quran ada mengatakan bahawa hari Jumaat ialah penghulu hari utk 7 hari dlm seminggu ni.
Hari Jumaat juga dianggap penuh rahmat,mulia dan suci..
(nk meninggal hari jumaat la,huhu) ok tiba2 merepek,huhu..

Sebenarnya kita sendiri pun menganggap hari Jumaat ni hari yg sgt mulia dan memberi rahmat pada kita..kenapa?jom kita flash back balik..hehe

12 Nov 2010,jam 0900 bersamaan HARI JUMAAT

Jam 0700 kita dah keluar umah dgn memakai baju kurung diikuti dgn langkah yg ayu beserta doa terus masuk kereta dan segera menuju ke destinasi yg nk di tuju..ke mana?IJN,KL..
nk buat apa?hoho kita ada interview la!..yup!interview kerja sbgai pharmacy assistant..dah lama hanta resume tp bru mereka pngil,tp xkshla jnji pngil kan,alhamdulillah..
Pagi ni hujan sgtla lebat,pastu dah masuk KL jam plak mmg xhengat la..fuhh..mencabar ksbrn btul tp dlm hati byk2 berdoa biar smpai sblum pkul 9pg..

Tengg!!!845 baru kita smpai IJN,kelam kabut gk la dan xpsal2 pagi tu dah berjoging dr tmpat parking ke HR semata-mata xnk terlambat,huhu..dan tepat jam 1030 baru la interview start..and everything was ok la..kita pun xmharap sgt dpt post kat situ sbbye kwn2 kita kata sape2 yg nak keje kat situ diorg akn tgk pointer CGPA dlu,huhu..
pointer kita hmm ckup2 makan je pun,sdih..

dan seperti yg pegawai2 farmasi dan juga Pn. HR(tak ingat nama ye,huhu) yg meng'interview kita tu bgtau,dlm masa 2minggu kalau xdpt phone call dr mereka anggap la xde rezeki..

So,jangka masa 2minggu dah pun berakhir last week..terpaksa la kita meneruskan 'kerja2' kita kat umh ni sbgai penggangur terhormat gituu...

Tapi....tapi...tapi...

Allah itu Maha Mendengar dan Maha Pemberi Rezeki ye kwn2..
tiba-tiba..

3 Dec 2010,jam 1200 bersamaan HARI JUMAAT

Tanpa disangka2 kita dpt phone call dr pegawai farmasi yg interview kita hari tu!!!
hoho..guess what?..madam tu tny if kita dah ada keje lm,of course la xde kan..and she offers me to work at IJN!

Ya Allah!kita xau nak ckp pe bila dia tnye tu,rasanye bila dia tnye td nmpk sgt kt excited gler sbb kita jwb td cm.."really??!!sure sure!why not"..sambil gelak2..
haha mdm tu pn gelak2 gak..
tp madam tu sruh tngu phone call dr HR dlu utk dpt keterangan dgn lebih detail lg utk buat apa-apa yg ptut..tp madam tu ada pesan gk dia xle nk jnji pe sbb semua depend on HR..apa-apa pun just wait for phone call from HR ya..

Lps letak phone tu,tau tak kita melompat-lompat pegi dapur sbb tsgt happy smpai nak nangis,huhu..ntah pape kan..
Ayah pun heran,trus tnya dpt keje ke?bpe diorg offer gaji?..'lum lg,tngu HR call'..hoho ayh ni org blum keje lg dah tnya gaji,pe la ayh ni..=.=..(mesti dah xnk bg anak ksygn dia ni mntk rm lg,tau da..)haha..
Ayah tnya sbb ayh yg angkat phone td..mesti kamu org pelik kan npe ayh angkat phone utk kita,hehe..sbbnye madam tu call phone rumah sbb dia call hp xde org angkat..yela kita kat dpur kot tgh masak..madam tu tnya npe xangkat hp trus terang kita ckp tgh msk kat dpur,pastu dia glak je..(mesti dia dah dpt agk kn yg kita ni bkal seorg pkerja yg rajin,huahuahua..xde kna mgena lgsg,hoho..)

So,mulai esok kita akn sentiasa mbawa hp kita dan juga akan kuatkan lg volume ye smpai jiran sbelah umh dgr semata-mata xnk terlepas call from diorg..ok x?haha..
Doakan kita murah rezeki ye!
semoga hari-hari lain juga akan membawa rahmat utk kita seperti hari Jumaat ini..=)


P/s>Di dlm kegembiraan dan k'excitedan yg teramat sgt tgari td terselit kesedihan di hati..kalau boleh kita nk share good news ni dgn incik bf sbb dia antara org2 terawal akn menerima berita-berita gembira dr kita..dan di saat itu td kita terasa mcm ada air dah bergenang di tubir mata nasib je tak tkeluar..kalau tak mesti asam pedas ikan tenggiri ayh bcmpur air mata anak kesayangan dia ni akibat terlampau merindui pencuri hatinya,huhu..=.=,,,


P/ss>Teringat di kala waktu kita menyampaikan berita gembira dkt dia,mesti dia akn ckp,'tahniah syg!i know u can do it,im proud of u!'..


WITH LOVE>umminazira^^

4 comments:

sarah al -idrus said...

bergenang okay baca last sentence tahniah syg!i know u can do it,im proud of u!'..

cos itu juga ayat favourite fitrie tiap2 kali kite skor dalam test. T_T

UmmiNazira said...

huhu tau xpe sara..

same la dgn dia,tatkala dia mengucapkan ayat tu dia pn happy skali sbb dia tau kita tsgt happy,huhu..

Dilla Raffe said...

congrats dear :)

UmmiNazira said...

tanx babe!hee..